სურსათის ეროვნული სააგენტოს ცნობით, ცხოველთა სასაკლაოებში HACCP-ის სისტემის დანერგვის მხარდაჭერასთან დაკავშირებით შეთანხმება გაფორმდა.
სააგენტოს ცნობით, ეს შეთანხმება ცხოველთა სასაკლაოებში საფრთხის ანალიზისა და კრიტიკული საკონტროლო წერტილების HACCP-ის სისტემის დანერგვასთან დაკავშირებით მხარდაჭერას და მათთვის საკონსულტაციო ტრენინგების ჩატარებას ითვალისწინებს. შესაბამისი მემორანდუმი სურსათის ეროვნულ სააგენტოსა და აშშ-ის საერთაშორისო განვითარების სააგენტოს (USAID) „სასოფლო-სამეურნეო წარმოების ეფექტიანობის აღდგენის პროექტს“ (REAP) შორის გაფორმდა.
REAP-ის პროექტის დირექტორის, ლუის რაიმონდ ფაოროს განცხადებით, ისინი 90 სასაკლაოს პერსონალს გაუწევენ კონსულტაციას და გააცნობენ იმ მოთხოვნებს, რომლებიც აუცილებელია სასაკლაოების სერტიფიცირებისათვის.
„შეთანხმების მიზანია, REAP-ისა და სააგენტოს ერთობლივი ძალისხმევით განხორციელდეს სურსათის უვნებლობის მართვისა და სტანდარტების დანერგვასთან დაკავშირებული საკონსულტაციო მომსახურება ცხოველთა სასაკლაოებისათვის, რაც უზრუნველყოფს ევროპული სტანდარტების დანერგვას და გააძლიერებს მათ პოტენციალს,“- განაცხადა სურსათის ეროვნული სააგენტოს უფროსის მოადგილემ ირაკლი ჩავლეშვილმა.
HACCP საერთაშორისოდ აღიარებული სურსათის უვნებლობის მართვის სისტემაა, რომელიც სურსათის წარმოების პროცესში პოტენციური საფრთხეების დადგენას, მათ პრევენციას და აღმოფხვრას გულისხმობს. HACCP ეფუძნება 7 ძირითად პრინციპს: საფრთხის ანალიზის ჩატარება; კრიტიკული საკონტროლო წერტილების დადგენა; კრიტიკული ზღვრების დაწესება; მონიტორინგის პროცედურები; მაკორექტირებელი ქმედებები; გადამოწმება; ჩანაწერების წარმოება.
2016 წლიდან, ევროკავშირის სტანდარტებთან დაახლოებისა და სამომხმარებლო ბაზრის უვნებელი სურსათით უზრუნველყოფის მიზნით, ცხოველთა სასაკლაოებისთვის სავალდებულოა HACCP-ის დანერგვა.
სურსათის/ცხოველის საკვების უვნებლობის, ვეტერინარიისა და მცენარეთა დაცვის კოდექსში HACCP-ს პრინციპებზე დაფუძნებულ სისტემასთან დაკავშირებული მოთხოვნები უკვე გაწერილია. თუმცა, კოდექსის თანახმად, ამ მოთხოვნების შეუსრულებლობის გამო 2015 წლის 1 იანვრამდე ბიზნესოპერატორები არ დაჯარიმდებოდნენ.